De gevolgen van de verkeerde maat schoenen dragen.

Verkeerde maat
Ongeveer 2 op de 3 kinderen draagt een verkeerde maat schoenen. Dit is een enorm hoog percentage waar wij van geschrokken zijn.

Het dragen van een verkeerde maat schoenen kan namelijk grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de voeten van je kindje

Dat kinderen er baat bij hebben als ze de juiste maat schoenen dragen, weten we allemaal. Toch blijkt dus dat het nog erg vaak voorkomt dat kinderen de verkeerde maat schoenen dragen.

Wat de gevolgen van het dragen van te grote of te kleine schoenen kunnen zijn, vertellen we hieronder.

Een maatje minder

Vooral het dragen van te kleine schoenen kan voor kinderen grote gevolgen hebben. Er kunnen klachten ontstaan die van tijdelijke aard zijn, maar het is ook mogelijk dat kinderen de rest van hun leven last blijven houden van hun voeten en van hun lichaam.

Enkele van de gevolgen van het langdurig dragen van de verkeerde maat schoenen zijn:

1. Platvoeten

1 van de gevolgen van te kleine schoenen dragen komt vaak voor bij kinderen. Namelijk: Platvoeten.

Dit wil zeggen dat de voetboog naar beneden is gezakt en de gehele voet dus op de grond rust.

Het hebben van platvoeten zegt niet altijd dat dit grote gevolgen hoeft te hebben. Zolang je kindje geen last krijgt van verdere klachten hoef je je in principe geen zorgen te maken.

Mocht je kindje wel last krijgen van klachten zoals vermoeide benen of zere voetjes. Neem dan altijd contact op met de huisarts.

2. Hallux Valgus

Hallux Valgus is een aandoening waarbij de grote teen naar binnen groeit waardoor er een knobbel aan de zijkant van de voet ontstaat.

Als de teen eenmaal scheef staat kun je deze niet meer recht trekken behalve met een operatie. Hallux Valgus kan dus grote gevolgen meedragen.

3. Eelt of likdoorns

Gek genoeg kan het dragen van een te kleine schoen ook soms zorgen voor het ontwikkelen van likdoorns en/of eels.

Doordat er door de schoen wrijving op de voet ontstaat ontstaat er eelt. Eelt beschermt de huid namelijk tegen deze wrijving. Dit klinkt alsof eelt geen problemen kan veroorzaken echter kan er bij een teveel aan eelt een pijnlijk en soms zelfs branderig gevoel ontstaan.

Als je kindje langdurig te kleine schoenen draagt dan kan het eelt niet naar buiten groeien. Hierdoor ontstaan likdoorns.

Likdoorns zijn simpel gezegd eeltplekjes die naar binnen groeien. Likdoorns kunnen tot op het bot druk uitoefenen met als resultaat pijnlijke plekken op de voet.

Een maatje meer

Net als het dragen van te kleine schoenen kan ook het dragen van te grote schoenen voor problemen zorgen bij kinderen. Twee gevolgen van het dragen van te grote schoenen:

1. Overtollige eeltvorming

Niet alleen te kleine schoenen kunnen zorgen voor eelt op de voetjes van je kindje maar ook te grote schoenen kunnen eelt veroorzaken.

Doordat er ruimte is tussen de voet en het schoentje kan de voet schuiven in de schoen. Hierdoor ontstaat er druk op de verkeerde punten van de voet waardoor eelt ontstaat.

2. Struikelen en vallen

Erg vervelend en soms ook gevaarlijk.. het dragen van te grote schoenen kan ervoor zorgen dat je kindje struikelt en/of valt.

Doordat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn en voor nog niet ieder kindje lopen een tweede natuur is kan het vallen en struikelen door te grote schoenen erg demotiverend werken. Dit maakt buitenspelen een stuk minder leuk voor je kindje.

Daarnaast kan het struikelen en/of vallen natuurlijk ook nog eens gevaarlijk zijn.

magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *