Voetproblemen bij kinderen

shutterstock_455077282
Geeft jouw kindje weleens aan pijn aan zijn of haar voetjes te hebben maar ben je er niet zeker van wat het probleem precies is? Wij hebben de meest voorkomende voetproblemen bij kinderen voor je op een rijtje gezet!

Pijnklachten aan de binnenkant van de voet.

 1. Platvoeten:Een platvoet houdt in dat er geen holte is in de voetboog. De voet staat hierdoor zo goed als plat op de grond.Een platvoet komt vrij vaak voor, zeker bij kinderen en veroorzaakt vaak zowel pijn in de voeten als in de benen.

  Een platvoet kan zorgen voor pijn in de knieën, heupen en rug.

 2. Holvoeten: 

  Een holvoet is in tegenstelling tot de platvoet, een voet waarbij een te grote holte onder de voetboog is. Dit is duidelijk wanneer de voet op de grond wordt gezet. Je ziet dan namelijk nog steeds een holte onder de voet.

  Een holvoet is vaak aangeboren en kan pijnklachten veroorzaken echter is dit lang niet altijd het geval/

  Een holvoet gaat vaak gepaard met een afwijkende stand van de tenen, zoals hamertenen.

 3. X-benen: 

  X-benen zijn een afwijking van de benen waarbij de benen naar binnen gedraaid zijn. Hierdoor lijkt de vorm die de benen vormen op de letter X.

  Kinderen met een leeftijd tussen de 2 en 6 jaar hebben een natuurlijke X-stand van de benen. Dit trekt na het 6e jaar vaak recht.

  Vrouwen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van x-benen dan mannen, omdat het bekken van de vrouw breder.

 4. O-benen: 

  O-benen zijn een afwijking van de benen waarbij de benen naar buiten gedraaid zijn. Hierdoor lijkt de vorm die de benen vormen op de letter O.

  Bij O-benen ontstaan niet altijd pijnklachten maar als er toch pijnklachten ontwikkelen dan is dit vaak aan de buitenkant van de benen,

  Baby’s worden geboren met O-benen. In het eerste jaar draaien de benen en voeten meer naar binnen, waardoor de benen ‘recht’ komen te staan. Gebeurt dit niet, dan kan de O-stand blijvend zijn.

Pijnklachten aan de hiel.

Pijnklachten aan de hiel worden in veel gevallen veroorzaakt door een aandoening die Morbus Sever heet. De aandoening zorgt ervoor dat de groeischijf achterop het hielbeen geirriteerd raakt.

Doorgaans komt deze klacht voor bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar. Dit omdat het hielbeen in deze groeifase in verschillende richtingen groeien.

Morbus Sever komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Pijnklachten aan de voorvoet.

Pijnklachten aan de voorvoet komen vaak door de ziekte van Freiberg, ook wel de ziekte van Köhler genoemd.

De ziekte is een groeistoornis van het tweede middenvoetsbeentje. Door de groeistoornis sterft een deel van het bot af.

De ziekte ontstaat vaak tijdens de puberteit en met name meisjes hebben hier last van.

Pijnklachten door groeipijn in benen en voeten.

Groeipijn komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 4 en 14 jaar. Tijdens een groeispurt kan het zo zijn  dat de spieren korter zijn dan de botten. Dit resulteert vaak tot tijdelijke spierverkorting wat soms vervelende klachten geeft.

Meestal gaat groeipijn vanzelf weer over.

Pijnklachten en afwijkend looppatroon.

1 van de meest voorkomende afwijkende looppatronen bij kinderen is toch wel tenenlopen. Dit houdt in dat je loopt terwijl de hielen nauwelijks de grond raken.

Loopt jouw kindje vaak op zijn of haar teentjes maar geeft hij/zij aan geen pijn te hebben? Dan kan er sprake zijn van een verkorte kuitspier.

magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *